Friday, August 3, 2012

:: Kuih Raya Zaman Tok Hampa ::


Assalamualaikum...

Hari raya tanpa kuih raya? Err~ macam bukan raya je kan. Pergi la setiap rumah mesti ada kuih raya kat atas meja. At least dalam 4 5 jenis.  Ke memang ada antara readers yang rumah dia memang tak pernah ada kuih raya? Huhu. Kuih raya yang paling fofuler tentulah "london badam" & conflakes madu atau coklat. Ye dak? Kalau tak caye raya ni ce pergi survey setiap rumah yang korang pergi beraya.

Zaman-zaman dulu tak ada sangat kuih raya yang macam sekarang. Dulu paling pemes bahulu la kan. Lepas tu ada kuih bakar, putu kacang, putu beras. kalau kategori kerepek ni masih banyak lagi yang boleh jumpa zaman sekarang ni. Macam tempeyek, ros/goyang, tiram/lidah buaya. Lepas tu mesti ada agar-agar kering (feberet budak-budak nih). Err~ budak-budak sekarang kenal ke tak biskut yang Hana sebut ni? Eheh. Hana pun lahir era 90-an. So, tak banyak sangat kuih raya tradisional yang Hana tau.

Ni kuih feberet Hana. My "Tok" putu kacang yang sangat yummy! 
Sumber : incik Google 
Korang ingat lagi biskut raya zaman dahulu kala yang mak atau nenek korang selalu buat untuk raya? Biskut apa yang paling korang suka sangat & agak-agak zaman sekarang ni boleh jumpa lagi tak biskut tu? Jom kembalikan nostalgia kuih raya zaman dahulu ! =D

p/s : Hari ni Hana dah nak start buat kuih raya! Awal? Err~ ni untuk abang Hana bawa balik ke Sarawak Isnin ni. Tahun ni beliau tak dapat cuti raya. Huhu.

-sekepinghati-

15 comments:

  1. assalamualaikum hana...biasanya dulu mama sebut kuih koya kot kalau x silapnya la...:)

    ReplyDelete
  2. hahaha....hery suka kuih ni...sgt2 suka...

    ReplyDelete
  3. Ehh, Ee pun suka kuih tuu. cair di mulut. hikhik =D

    ReplyDelete
  4. Mama > owh. yeke? 1st time dengar name tu. huhu

    ReplyDelete
  5. Nurulee > Kan. walaupun die keras tp masuk mulut terus cair. cedaapppp! =D

    ReplyDelete
  6. Kuih raya... Hehehe beli dh siap.. Sb wana mmg xreti buat kuih2 ni.. Ntah.. Asyik xmenjadi je.. Huhu sadishh sgt.. Hana lah tlg watkn.. Wana xde minat pun kuih dulu2.. Pelik kan.. Yg wana nk kongsi wana x suka bau kuih goyang manis.. Ni kn nk makan.. Bau je dh pening.. Kalau makan??? Weks2 terus kot..
    Wana paling suka meruku ja..

    ReplyDelete
  7. lyne suka kerepek ros..fv <3

    ReplyDelete
  8. mak aku suka putu kacang, aku pun turut tersuka disebabkan tiap-tiap kali raya mesti dia beli kuih raya tu xD
    Katanya masa kecil2 dulu nenek aku selalu buat kuih ni waktu raya jgak

    ReplyDelete
  9. Awana Suzanna > Hihi~ Hana pun ikut resepi. Eh? ade bau ek kuih tu? hihi~ x pernah pulak Hana try bau die.

    ReplyDelete
  10. lyne > krup krap krup krap time mkn ye. tengok2 abis sebalang. hihi

    ReplyDelete
  11. Everything's Everythings > Hana dah lama tak mkn kuih tu sejak tok tak larat nak buat. yg beli mcm tak berapa sedap. huhu

    ReplyDelete

Terima Kasih atas Komen Anda ^_^ v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...